A természethez való vonzódásunk mélyen gyökerezik, gyakran ezért kerítenek minket hatalmába nosztalgikus érzések a fűben heverészéstől (lehet valami zöldet rágcsálni is közben), felhőbámulástól, erdőjárástól, mezítlábas sétáktól a homokban.

Engedjünk néha a csábításnak, és a mai túlgondolt világban lépjünk egyet hátra és nézzünk körül, mi is az amitől annyira szeretnénk elszakadni

1. Friss levegő

A friss levegő alatt nem azt értjük, hogy kilépünk a panelből és elmegyünk a boltig meg vissza, vagy az uszodában szippantunk a jó klórból. Igazán friss levegőt érintetlen, gépjárművektől és más gépektől védett területeken találunk: erdőben, erdőszéli mezőkön, hegyekben, természetes vízpartokon, lehetőleg minél messzebb a civilizációtól.

Vissza a természetbe!

2. Természetes illatok

Ma már attól is pöffent az illatosító, ha megérzi a gyerek edzéscuccát. Citrus illat van a nappaliban reggel, vanília délután, este meg levendula, mert az megnyugtat. Tévedés ne essék: a levendulaillat valóban nyugtató, de nem az, amelyik egy sprés flakonból jön, hanem az, amelyik a virágból. Előbbitől legfeljebb fejfájásunk lesz. Mikor éreztek utoljára friss esőillatot, ami felverte a nyári port? A frissen nyírt fű illatát? Tó vagy tenger felől jövő vízillatot? A konyhában legalább sütiillat van, vagy a mikrós popcorn illata tölti be a lakást?

3. Természetes anyagok

Ha már kijutottunk a természetbe, első dolgaink egyike legyen, hogy egy arra alkalmas helyen hajítsuk el a lábbeliket. Fizetünk a masszőrnek, drága talpbetétet veszünk, de biztosak lehetnek benne, hogy egy mezítlábas erdei sétánál jobban semmi sem kelti életre a talpreceptorokat! Heveredjenek le a fűbe, morzsolgassanak földet az ujjaik közt, építsenek homokvárat a srácokkal a vízparton. Gyűjtsenek száraz fát és egy arra alkalmas, kijelölt helyen gyújtsanak tábortüzet.

Vissza a természetbe!

4. Alvás nyugodt körülmények között

A vadkempingezés nem mindenkinek való, és a vaddisznók sem örülnek, ha a csapásaikat egy sátor keresztezi, de a természetközeli alvás távol a fényszennyezéstől, autók zajától, gépzúgástól igen pihentető tud lenni. Amikor semmi másra nem kell figyelni, mint arra, hogy melyik bogár milyen hangon serceg, reggelente hogyan felelgetnek egymásnak a madarak, és a kabócák este hány órakor hagyják abba a muzsikát. Akinek nem gond, ha néhány éjszakát nem a legnagyobb kényelemben tölti, az egyengesse a derekát a sátor alján. A legjobbak az önfelfújós matracok, egyenletes, viszonylag puha derékaljat adnak. Egy kispárnával és egy hálózsákkal kombinálva tökéletes! Aki nem szereti egészen közelről megosztani a lakását néhány kósza rovarral, vagy nem szívesen használja a közös vizesblokkokat, az választhat mobilházat, vagy lakókocsit a nagyobb kényelem érdekében.

Akárhogy is, minél közelebb kerülünk a természethez, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy valami megmagyarázhatatlan módon megnyugszunk. Arra pedig nagy szükség van manapság.